Nyhetsbilder2016/1

Nytt år

/nyarstext.jpg

Årets första bild i Alingsås Tidning med vidhängande Nyårsbetraktelse. Övriga kommentarer känns överflödiga.

 

Vinterland

/vinterland01.jpg

I januari kom äntligen snön med råge, men vi vet ju också hur det alltid slutar; tö, slask och sedan minusgrader och halka. I bakgrunden skymtar Christinae kyrka vid Stora torget i Alingsås och i förgrunden syns två kända figurer från min serie Torget: Sigge och Hedberg.

 

Kulturen i Alingsås kommun

/kultur.jpg

Flera gånger har Alingsås Tidning skrivit om brister i arbetsmiljön på Alingsås Kultur- och fritidsförvaltning. Anställda har bland annat känt sig skrämda till tystnad och blivit ombedda att inte prata med nämnden mm. Och nyligen skrev anställda på Kulturskolan i Alingsås ett öppet brev till AT om en liknande situation på deras arbetsplats. Man undrar lite vad chefer och ledning sysslar med.

 

Semelologi

/semelologi.jpg   

En lite mer allmän betraktelse över semlan förr och nu. Som vanligt kan jag inte låta bli att rikta en känga mot handeln som urlakar alla traditioner tills hela året består av evighetslånga högtider. Julen börjar ju som bekant i oktober numera och precis när den är slut tar semletiden över, dvs. under mellandagsrean som ju numera börjar innan julen är slut. Och innan semlan är uppäten tar påsken vid som ju numera börjar redan i februari.

 

Blåmesen regerar!

/blamesen.jpg

När den årliga fågelräkningen presenterades visade det sig att blåmesen låg på topp i Alingsås liksom i övriga landet. Jag kunde då inte låta bli att spåna vidare på ämnet... För den fågelintresserade sitter det två talgoxar och en bergsfink på fågelbordet, förutom de kaxiga blåmesarna. Bergsfinken visade sig vara årets uppkomling och jag har själv sett flera stycken i år, trots att jag inte kan minnas mig ha sett den alls tidigare. 

 

Utvecklingens förlorare

/ledningar01.jpg

En bild gjord i all hast då den bild jag just hade tecknat och skickat till tidningen inte funkade för tillfället. Så kan det vara att jobba som frilansare. Det var bara att slänga i sig morgonkaffet, snabbt spåna fram en ny idé och sätta sig vid ritbordet igen. Men jag blev trots allt nöjd med både bild och idé. Gillar särskilt den stackars kajan som försöker sätta sig på ledningen som inte finns kvar.

 

Capital of fika

/capitaloffika.jpg

Alingsås har sedan länge profilerat sig som Potatisstaden pga att stadens stolthet Jonas Alströmer en gång var en av dem som lanserade potatisen i Sverige. Lanseringen gällde inte potatisen i sig, utan potatis som bra mat. Innan dess hade man mest bränt brännvin av knölen. Men nu får alltså Potatisstaden konkurens av det nylanserade begreppet Capital of fika. Frågan är om potatisen står sig i konkurensen.

 

Löpande barn

/lopning.jpg

Ingenting hindrar en hängiven löpare. Inte ens föräldraskap och småbarn.

 

Moderna visdomsord

/lasarettet.jpg

Strax efter att första spadtaget var grävt för utbyggnaden av Alingsås lasarett, gick man ut med information om kraftiga neddragningar i vården. Bl a Neurologen var en av de hotade avdelningarna. Men efter starka protester ändrade man sig och tog tillbaka hotet om nedläggning. Sparbetinget ligger dock kvar och lasarettet måste ändå göra något slags neddragningar på sikt. Hur som helst ser det väldigt konstigt ut ur ett patientperspektiv - att det finns pengar till en utbyggnad men inte till den vård vi behöver.

 

Kosläpp

/lord-21maj.jpg 

Ett märkligt fenomen i vår tid är det numera årliga Kosläppet som stora gårdar arrangerar runt om i Sverige. Någonstans säger det en hel del om hur långt bort vi kommit från livet på landet. Jag har svårt att tänka mig att detta är något som intresserar dem som faktiskt bor där. En gissning är att 100 % av besökarna kommer från staden. Men kan det öka förståelsen och respekten för våra mjölkbönders arbete är det naturligtvis bra! Och kossor är ju alltid trevligt att se.   

 

Den mobila världen

/lord-4juni.jpg

Jag blir uppriktigt ledsen när jag ser hur många föräldrar och släktingar som filmar sina barn istället för att titta på dem när de gör något. Jag tänker att detta gör något med barnet. Det är så viktigt att få bekräftelse, och den måste man få nu när det händer - inte sedan som en fil i datorn eller som en uppdatering på Facebook. Det har ju pratats en del om det här, men jag tänkte att en bild som visar hur det faktiskt ser ut från en scen, för den som uppträder, kunde vara ett viktigt inlägg. Man tänker kanske inte på det när man sitter i publiken.

 

Hills mosbricka

/hills-mosbricka.jpg 

Sista Kvick-tänkta nyhetsteckningen blev en Kvick-special ursprungligen tecknad till min serieutställning på Galleri Stockslycke. Äntligen blev den publicerad och fick ett hem, vilket jag ju hade hoppats då jag gjorde den. Figurerna kommer från min serie Torget som gick i Göteborgs-Posten ett tag. Men nu verkar de ha flyttat till Alingsås. Korvkiosken de står vid heter Wallins grill och är placerad på Lilla torget vid Lillån i centrala Alingsås. Charles Hill som det pratas om i serien var liksom Jonas Alströmer en betydande person för stadens tillväxt. 1862 grundade han Alingsås bomullsväveri och 1950, då textilindustrin var som störst, var 2300 alingsåsare anställda i fabriken. Idag är fabriken riven sedan länge.