Nyhetsbilder Hösten 2015

Följande bilder har publicerats i Alingsås Tidning under Hösten 2015. Under rubriken Kvick-tänkta nyhetsteckningar kommenterar jag saker som sker och pratas om i Alingsås - stort som smått.

 

Kampen om Vänekorna

/vanekor.jpg

Under sommaren diskuterades det hel del om Alingsås Kommuns beslut om att sälja de sk. Vänekorna vilka av tradition gått och betat i naturreservatet i Nolhagaviken vid Mjörn. Fb-gruppen Bevara Vänekorna har vuxit och har försökt påverka kommunens beslut. Tekniska kontoret har som förslag att hyra in kor under säsong för bete i viken istället för Vänekorna.

 

Crop cirkle in Alingsas

/sadescirkel02.jpg

I Alingsås Tidning dök det plötsligt upp ett foto på en Sädescirkel i ett fält nära Rödene flygfält. Dessa fenomen har dykt upp lite varstans på jorden under de sista åren men den här såg så slarvig och amatörmässig ut att jag kunde inte låta bli att fundera på vilka utomjordingar som eventuellt låg bakom den. Jag föreställer mig att denna alien behöver träna lite inför nästa cirkel...

 

En besserwisser talar

/host.jpg

Under de senaste åren, troligen i och med alla väderappar, har jag oftare och oftare hört folk uttala sig om årstider som om de vore meteorologer på TV. Höst har tydligen inget längre att göra med månaden September, gulnande löv, höstregn och kyliga morgnar. Nej, här gäller medeltemperatur under x antal dygn. Jag vet inte när vi slutade att uppleva vår omvärld med våra sinnen istället för att titta i mobilen.

 

Den eviga frågan om E20

/e20.jpg 

Återigen diskuteras det i Alingsås kommun hur E 20, som klyver stan mitt itu, ska kunna byggas bort. När detta väl är löst är tanken att kommunen ska satsa på det område kring E 20 som kallas A+ för att på så sätt knyta ihop stan igen. Ett nybildat bolag i stan kallar sig Alingsås Business Centre - ABC, ett center för näringslivets och kommunens samarbete. Detta tillsammans med A+ fick mig att tänka i banor av skola och betyg och framtidsvisioner som tema i undervisningen.

Nämnas bör också att idén med en bro över Alingsås fick jag av Hans Fredriksson som roligt nog hörde av sig och tipsade. 

 

Ode till Pendlaren

/pendlaren03.jpg

Under hösten har tågsträckan mellan Vårgårda och Göteborg restaurerats. När allt var klart fick de stänga tågtrafiken igen pga. ett misstänkt fel i rälsen. Instälda tåg och ersättningsbussar är pendlarens vardag. Jag tänker mig hen som en mästare i tålamod.

 

Alingsås tingsrätt

/tingsratten.jpg

Tillbyggnaden av Alingsås tingsrätt har i folkmun blivit kallad "Sardinburken" pga. dess utseende. Hela bygget är inklätt i plåt och jag kunde inte låta bli att fundera på hur detta egentligen gick till...

 

Alla dessa högtider

/hogtider.jpg

Varje år hör jag fortfarande gnäll över att Halloween inte riktigt hör Sverige till och att det bara är ett "komersiellt jippo" hitplockat av handeln. Det kan ju vara sant i sig, men vilken av våra högtider är inte ett kommersiellt jippo idag? Och vilka traditioner är inte hitplockade från andra länder? Jag tycker resonemanget blir komiskt. Till exempel är ju julgranen, adventskalendern och alla pappstjärnor i våra fönster hitplockade från Tyskland för länge sedan av borgarklassen.

 

Främlingsfientlighet

/brand.jpg

Det pågår ett slags terror i tysthet i Sverige idag. Minst 26 byggnader har bränts ner i Sverige vilka alla var tänkta att fungera som boende för kommande flyktingar och asylsökande. Att det finns hatiska och främlingsfientliga motiv bakom dessa bränder behöver vi nog inte tvivla om. Bakom knivdådet på skolan Kronan i Trollhättan låg, enligt polisen, också ett främlingsfientligt motiv. Jag ville göra en bild av detta dystra och skrämmande tillstånd i vårt land, men ville inte göra något skämt om det. Istället fick Mikael Wiehes gamla textstrof illustrera tiden vi lever i.

 

Rödgrönt

/rodgron.jpg

Alingsås kommun styrs nu av S,MP, och V under egen budget. Joakim Järrebring (S) tar täten och leder vandringen mot år 2016. Artikeln i Alingsås Tidning om budgetförhandlingarna gav mig närmast en manual över vad jag skulle rita; Aliansen som lite griniga blev tvugna att släppa makten, det forna Folkpartiet som mest brydde sig om sitt namnbyte till Liberalerna samt tomtarna i SD som inte röstade alls och inte heller hade någon egen budget att komma med. 

 

Stormen Helga

/helga.jpg

Stormen Helga drog förbi Alingsås och lyckades vräka omkull vår garagelänga i området. När jag gick för att titta på förödelsen var det första som mötte mig en granne som frågade om detta inte kunde bli en bild i AT? Eftersom ingen blev skadad kände jag att det trots allt var ok att skämta om händelsen och en bild blev det alltså.