Nyhetsbilder Våren 2015

Följande bilder har publicerats i Alingsås Tidning under Våren 2015. Under rubriken Kvick-tänkta nyhetsteckningar kommenterar jag saker som sker och pratas om i Alingsås - stort som smått.

Våren 2015

Dagens i-landsproblem

/trillingnot.jpg

Under 2014 väljer Marabou att återigen förändra innehållet i den högt älskade Aladdinasken, något som utlöser ett ramaskri främst i sociala medier. De hade haft mage att plocka bort Trillingnöt! Julen var inte densamma. Ingenting kändes roligt längre.

 

 Lagliga ägg

/aggrora.jpg

Under flera år har Ekobutiken Planeten i Alingsås kämpat för att få sälja sin egna ägg. Alingsås kommun har tolkat EU-reglerna som att egenproducerade ägg bara får säljas på en "marknad" bestående av torgstånd på ett torg. Efter att ärendet tagits upp i den ena instansen efter den andra gav dock till slut kammarrätten Planeten rätt. Men Livsmedelsverket har ännu inte sagt sitt sista ord... 

 

På spåret

/budget.jpg

I Alingsås kommun liksom i Sveriges regering har de rödgröna majoritet, men måste styra efter Alliansens budget sedan deras egen budget röstats ner. Så - vart är vi på väg?

 

Passiv ventilation

/passivhus.jpg

I Brogården i Alingsås har Alingsåshem satsat stora pengar på att renovera ett helt bostadsområde och gjort om husen till sk. passivhus. Detta har uppmärksammats både nationellt och internationellt, då husen är mycket energisnåla och miljövänliga. Dock har de boende i husen klagat på att matos tränger upp i lägenheterna från grannarna. En liten miss i ombyggnaden...

  

Alingsås museum

/museum.jpg

Under ganska lång tid var Alingsås museum stängt och föremålen magasinerade. Under 2014 öppnade dock, till mångas glädje, muséet igen i det som kallas Alströmermagasinet. Men glädjen blev kortvarig då det visade sig att Alingsås museum ville vara ett modernt och nytänkande museum där man som besökare kan ta aktiv del i utställningarna. Debatten rasade och muséet blev kallat för både fritidsgård och aktivitetshus av missnöjda besökare. Jag kunde inte låta bli att göra en bild som försökte illustrera denna kulturkrock.

 

Våren är här

/faltflora.jpg 

Med anledning av att Alingsås Tidning skrev om den ökande nedskräpningen i staden fick jag idén om en fältflora att ta med som hjälp när man ger sig ut i vårsolen. Det är svårt med uppfostrande bilder, de blir lätt lite larviga i tonen. Min tanke här var därför istället att vända på perspektivet - att beskriva skräpet som vore det ovanliga fågelarter eller växter, kanske kan det väcka till eftertanke. Extra roligt var det i alla fall att hitta på latinska namn till de olika arterna.

 

Hackad tidning

/hackad.jpg

Under skärtorsdagen hackades Alingsås Tidnings webplats tillsammans med ett antal andra västsvenska lokaltidningar. Göteborgare som jag är kunde jag inte låta bli att vitsa till det lite kring ämnet. Det är för övrigt roligt att ord ibland får nya betydelser utan att man egentligen tänker på det.

 

Alingsås Kulturhus

/kulturhuset.jpg

Under vintern/våren 2015 utrymdes Alingsås kulturhus för en renovering. Det har dock visat sig att ingenting var bestämt om hur det skulle se ut och vad kulturhuset egentligen skulle innehålla. Idag är biblioteket inhyst i tillfälliga lokaler och konsthallen är stängd, medan kulturhusets lokaler står tomma och väntar på att något slags beslut ska tas i frågan. Lite framförhållning i kommunen hade naturligtvis varit önskavärt.

 

Alingsås simhall

/simhallen.jpg

Under många år har planerna för att renovera och bygga om simhallen i Alingsås funnits. När det till slut såg ut att faktiskt bli verklighet visade det sig finnas frågetecken i upphandlingen av entreprenörer. Det hela utvecklade sig till en härva av överklagande mellan Betonmast, Serneke och Peab. Och det är ännu inte slut. Under tiden får kommunen och  Fabs, som äger byggnaden, försöka sia om huruvida simhallen ska stängas eller inte. Något som sätter simklubbarna i kläm. 

 

Ur måsarnas levnad

/masperspektiv.jpg

Det behövs väl inga ytterligare kommentarer här...

 

Vårpoesi

 /boye02.jpg

En kommentar till den kalla och regniga våren. Karin Boyes minnessten står i Alingsås då det var här man fann henne död. Tre figurer från min serie Torget fick här gästspela: Pilsner, Niklas och Amira, och det är Pilsner som har ledsnat på vårens tvekan.