Mattias Kvick - Djurporträtt

Varje djur är unikt

Inspirationen

Ibland får jag som bildkonstnär frågan om vilka konstnärer som har influerat och inspirerat mig. Jag brukar ha svårt för att svara på den frågan, helt enkelt på grund utav att det inte i första hand är andra konstnärer som inspirerar mig. Okej, det finns några; Ivan Agueli och Alberto Giacometti är två av dessa. El Greco och Cezanne är två andra. Men när jag skapar är det inte dessa eller andra konstnärer och deras verk jag brukar ha i huvudet. Nej, inspirationen brukar istället komma från andra håll – från musik, litteratur, arkitektur, historia, mm. Ibland kan inspirationen helt enkelt komma av att någonting måste bli färdigt. En illustration till en text eller en bild till tidningen. Tidspressen inspirerar mig ibland, konstigt nog.

Ernst Billgren skrev en gång i antologin Att göra god konst att inget motiv att skapa är bättre än något annat. Dvs. att det inte spelar så stor roll vad som driver och inspirerar dig, bara det får dig att skapa, ty det är ju ändå det som är målet. Om motivet att skapa är att tjäna pengar, ”visa dom jävlarna” eller om det är att undersöka tillvarons djupaste mysterier är faktiskt oväsentligt. Det finns inga högre eller lägre motiv till att skapa, skriver Billgren, även om vissa människor försöker påstå det. Och jag är böjd att hålla med honom.

Ibland dyker saker på en utan förvarning som visar sig vara en djup inspirationskälla att ösa ur. En textstrof ur Leonard Cohen’s sång So long, Marianne visade sig vara en sådan källa:

I forget to pray for the angels

and then the angels forget to pray for us

Någonting I dessa enkla textrader väckte inspirationen i mig – att bli bortglömd av änglarna, eftersom man själv glömt bort dem. Ett hårt slag kanske, men vad jag framför allt blev nyfiken på var vad änglarna egentligen är för varelser – onda eller goda, mänskliga eller gudomliga? Min undran blev till denna teckning (nedan) som egentligen är en skiss till en större teckning, ännu inte gjord.

/dsc00224.jpg

Om en vecka startar min målerikurs och jag tänkte ha just inspiration som tema denna termin. Ty jag tror att lusten och drivkraften i skapandet är viktigare att få fatt på än att lära in måleriteknik och perspektivlära.

27 sep 2015

/jag.jpgVälkommen

Välkommen till www.mattiaskvick.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar